Walter Benjamin Experience

Walter Benjamin Experience

El pas de Walter Benjamin per Portbou, a l’extrem nord de la Costa Brava i lloc de frontera entre Espanya i França, va ser efímer. Tanmateix, la seva estela s’allarga fins avui.

Aquest pensador alemany d’origen jueu (Berlín, 1892 - Portbou, 1940) va creuar a peu els Pirineus de Banyuls a Portbou fugint del nazisme, amb la intenció d’arribar a Portugal i embarcar cap a Amèrica. En arribar a Portbou amb altres fugitius, se’ls anuncià que l’endemà serien repatriats. Va decidir morir en aquest poble fronterer el 26 de setembre de 1940. Una mort silenciada pel franquisme durant dècades però que, des del restabliment de la democràcia, s’ha recuperat i dignificat.

La recuperació de la memòria de Walter Benjamin es va iniciar l’any 1979. Quan l’amiga personal de Walter Benjamin i pensadora alemanya Hannah Arendt va arribar a Portbou l’octubre de 1940, poc abans de sortir d’Europa cap als Estats Units d’Amèrica, buscant la làpida del seu amic, ningú va saber dir-li on era: al filòsof se l’havia enterrat amb un altre nom. Jueu, fugitiu, exiliat, filòsof i probable suïcida, la seva mort demanava silenci i discreció: va ser enterrat a la part cristiana del cementiri amb una làpida sense nom.

El primer pas per recuperar la seva figura i el seu pas per Portbou va ser localitzar els papers oficials de defunció i aclarir-ne les circumstàncies. En la recuperació de la seva figura, hi va haver un moment emblemàtic amb la construcció del Memorial Passatges de l’escultor jueu Dani Karavan al cementiri del poble. Des de llavors, els visitants han augmentat cada any. S’han pogut arranjar dues rutes Walter Benjamin: la ruta pels carrers de la població i el cementiri, i la ruta transfronterera que va fer en la seva fugida de Banyuls a Portbou. L’últim tram de la ruta es va inaugurar l’estiu de 2009.

Paral·lelament, s’ha aconseguit reunir un fons de textos de Walter Benjamin i d’estudis sobre el seu pensament que formaran part del futur Centre Walter Benjamin de la Memòria, un centre que, després d’anys de demora, finalment és a punt d'esdevenir una realitat. Finalment, cada setembre, amb motiu de l’aniversari de la mort del filòsof, s’organitzen jornades amb diferents especialistes sobre cultura i pensament contemporanis a partir de l’obra benjaminiana.

Podeu trobar mÉs informació

PDF EN CATALÀ

PDF EN CASTELLÀ

PDF EN ANGLÈS

PDF EN FRANCÈS

PDF EN ALEMANY